Η αύξηση των πωλήσεων σε eshop είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες, και αν και δεν υπάρχει κάποια “μαγική λύση,” υπάρχουν ορισμένες εύκολες ενέργειες που μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Πριν βιαστείς να δοκιμάσεις κάθε στρατηγική ή διαφημιστική καμπάνια που υπόσχεται θαύματα, δοκίμασε τις 3 τακτικές που θα βρεις σε αυτό το άρθρο, που πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Οι τακτικές αύξησης πωλήσεων eshop που προτείνουμε είναι σχετικά απλές, δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να σε βοηθήσουν να δεις αύξηση της επισκεψιμότητας του eshop και των πωλήσεων σου.
Αύξηση πωλήσεων eshop: Tip #1 – Βελτίωσε το check out του eshop σου.
Το checkout process είναι ένα σημείο όπου πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα χάνουν πωλήσεις καθώς ο πελάτης δεν ολοκληρώνει την αγορά του και εγκαταλείπει την σελίδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε παρακάτω ορισμένα από τους συνηθέστερα προβλήματα που οδηγούν σε αυτό.
Το eshop σου έχει περίπλοκο checkout process
Πολλές φορές συναντάμε, ως απλοί καταναλωτές αλλά και ως εταιρία από τις συνεργασίες με τους πελάτες μας, ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία έχουν υπερβολικά πολύπλοκη διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς.
Το checkout process έχει πολλαπλά βήματα; Ζητάς από τον πελάτη ένα σωρό πληροφορίες που δεν προσφέρουν κανένα όφελος; Ζητάς υποχρεωτική εγγραφή προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά; Όλα αυτά οδηγούν εγγυημένα σε αύξηση του cart abandonment, με απλά λόγια αποτρέπουν τον χρήστη να ολοκληρώσει την αγορά του.
Προσπάθησε να κάνεις το checkout σου όσο το δυνατόν απλούστερο και σύντομο και βγάλε τα περιττά πεδία. Εάν για παράδειγμα πουλάς ψηφιακά προϊόντα ή υπηρεσίες, όπου η διεύθυνση του πελάτη δεν είναι απαραίτητη, μην συμπεριλάβεις το συγκεκριμένο πεδίο στο checkout.
Λίγες επιλογές στους τρόπους πληρωμής
Συχνά βρίσκουμε eshops που έχουν μόνο έναν ή δύο τρόπους πληρωμής: αντικαταβολή και πιστωτική κάρτα, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει μία μεγάλη μερίδα πελατών από το να προχωρήσουν σε αγορά. Και να επιλέξουν κάποιο άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει περισσότερους τρόπους πληρωμής. Φρόντισε το κατάστημα σου να έχει πολλούς τρόπους πληρωμής, όπως τραπεζική κατάθεση και κυρίως τους δημοφιλέστερους όπως Paypal, GooglePay, ApplePay, αλλά ακόμα και πληρωμές με δόσεις μέσω εφαρμογών όπως είναι Klarna, Afterpay, Affirm κτλ.
Το καλό νέο είναι ότι εάν το eshop σου είναι Woocommerce ή Shopify η ενσωμάτωση των παραπάνω τρόπων πληρωμών γίνεται εύκολα και σχετικά άμεσα μέσω ειδικών plugins.
Θέλεις να αυξήσεις τις πωλήσεις σου άμεσα; Κλείστε ραντεβού με την έμπειρη ομάδα μας σήμερα.
Ασάφεια στους τρόπους παράδοσης και στην δυνατότητα επιστροφών & αλλαγών
Αν ο πελάτης δεν είναι σε θέση να δει εύκολα και γρήγορα εάν μπορεί να επιστρέψει και να αλλάξει το προϊόν που σκοπεύει να αγοράσει, τότε είναι πιθανό να μην προχωρήσει τελικά στην αγορά του. Οι παραπάνω πληροφορίες πρέπει να βρίσκονται σε ευδιάκριτο σημείο του eshop σου, όπως στην σελίδα του προϊόντος αλλά και στο footer. Και κάτι ακόμα, αν θεωρείς ότι έχεις καλύτερη πολιτική επιστροφών & αλλαγών από τον ανταγωνισμό μπορεις να το χρησιμοποιήσεις ώς ένα ακόμα selling point και να το το αναφέρεις στο above the fold section της ιστοσελίδας σου, δηλαδή στο πρώτο τμήμα της σελίδας, που φορτώνει πρώτο.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την παράδοση των παραγγελιών. Πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα και σε ευδιάκριτο σημείο της σελίδας, για παράδειγμα, “Παράδοση σε όλη την Ελλάδα εντός 3 εργάσιμων ημερών.” ή “Παράδοση στην Αττική εντός 24 ωρών!”
Περισσότεροι αποτελεσματικοί τρόποι προώθησης ιστοσελίδων – Διάβασε τους εδώ.
Αύξηση πωλήσεων eshop: Tip #2 – Βελτίωσε το SEO
Το SEO είναι μία πολύπλοκη στρατηγική μάρκετινγκ και προκειμένου να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα πρέπει να γίνεται από ειδικούς SEO marketers. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορείς να κάνεις εύκολα και γρήγορα μόνος σου, και να επιφέρουν σημαντική αύξηση των πωλήσεων του eshop σου.
Πρόσθεσε transactional keywords στο eshop σου.
Ποιά είναι αυτά τα keywords; Λέξεις όπως “αγορά”, “παραγγελία”, “δωρεάν μεταφορικά”, “εκπτωτικό κουπόνι”, προσφορές”, “έως Χ ευρώ” χρησιμοποιούνται συχνά κατά την αναζήτηση που κάνει ο χρήστης στις μηχανές αναζήτησης, ψάχνοντας να βρει το προϊόν που σκοπεύει να αγοράσει. Μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι να συμπεριλάβεις κάποιες από αυτές τις λέξεις στις σελίδες των κατηγοριών των προϊόντων. Για παράδειγμα “Ανδρικά πουκάμισα έως 60 ευρώ”, “Γυναικεία παπούτσια για γάμο”, “Βαπτιστικά ρούχα για αγόρι”, “Αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων” κτλ.
Αποφάσισε προσεκτικά ποιές από αυτές τις λέξεις θα εντάξεις στο eshop σου, ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που πουλάς. Χρησιμοποίησε τις λέξεις με φυσικό τρόπο και μην κάνεις υπερβολική και άσκοπη επανάληψη. Αυτό είναι κάτι, που δεν αρέσει ούτε στους χρήστες αλλά ούτε και στις μηχανές αναζήτησης.
Θέλεις να αυξήσεις τις πωλήσεις σου χωρίς διαφήμιση; Μιλήστε με την έμπειρη ομάδα μας σήμερα.
Πρόσθεσε supportive κείμενο στις σελίδων των κατηγοριών.
Το supportive text είναι κείμενο που αποτελείται από 2-3 παραγράφους και περιγράφει την κατηγορία προϊόντων. Συνήθως βρίσκεται είτε στο πάνω μέρος της σελίδας είτε στο κάτω μέρος, πάνω από το footer.
Μέσα σε αυτές τις παραγράφους εντάσσονται με φυσικό τρόπο, διάφορες λέξεις-κλειδιά στις οποίες στοχεύουμε και θέλουμε ο πελάτης να μας βρίσκει.
Σε περίπτωση που τοποθετήσεις το κείμενο στο πάνω μέρος της σελίδας, φρόντισε ένα μέρος του να είναι ορατό και το υπόλοιπο να εμφανίζεται με το πάτημα του κουμπιού “περισσότερα”. Έτσι το κείμενο θα πιάνει ελάχιστο χώρο στην σελίδα, αφήνοντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες να κυριαρχήσουν οπτικά. Άλλα ταυτόχρονα εξυπηρετεί τους σκοπούς SEO για τους οποίους το χρειαζόμαστε.
Βελτίωσε την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας
Το 40% των χρηστών εγκαταλείπουν μια σελίδα όταν η ταχύτητα φόρτωσης της ξεπερνά τα 3 δευτερόλεπτα! Δηλαδή, μόλις 5,6 ή 7 δευτερόλεπτα αρκούν για να χάσεις το 40% των υποψήφιων πελατών σου.
Μπορείς να ελέγξεις την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σου μέσω της δωρεάν πλατφόρμας GTmetrix.
Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα και να βελτιώσεις την ταχύτητα φόρτωσης του eshop σου. Ποιά είναι αυτά;
Το πρώτο είναι να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα hosting που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Συχνά οι επιχειρήσεις επιλέγουν προγράμματα φιλοξενίας με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Αυτό δυστυχώς είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις για την επιχείρηση σου. Και ποιά είναι τα σωστά κριτήρια επιλογής hosting;
Ορισμένα από αυτά είναι:
Η τοποθεσία των servers, η οποία πρέπει να είναι γεωγραφικά κοντά στο κοινό σου. Αν για παράδειγμα πουλάς προϊόντα στην Ελληνική αγορά, είναι καλό ο server που φιλοξενεί το eshop σου να βρίσκεται στην Ελλάδα ή έστω στην Ευρώπη. Όχι στην Αμερική. Αυτό γιατί όσο μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον server και τον χρήστη, παρουσιάζονται απώλειες στην ταχύτητα.
Κίνηση: Πόσους επισκέπτες περιμένεις να έχει η ιστοσελίδα σου; Οι ιστοσελίδες με μεγάλη κίνηση χρειάζονται περισσότερους πόρους και καλύτερη απόδοση.
Πόροι: Πόσο χώρο αποθήκευσης και πόση μνήμη RAM χρειάζεσαι; Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των αρχείων σου, τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς και τον αριθμό των επισκεπτών.
Μείωσε τον όγκο των φωτογραφιών
Ο δεύτερος παράγοντας που παίζει ρόλο στην ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων είναι το μέγεθος των φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και μεγάλων διαστάσεων έχουν πολύ μεγάλο όγκο και αργούν πολύ να φορτώσουν, επιβαρύνοντας τον συνολικό χρόνο φόρτωσης της σελίδας.
Προσπάθησε οι φωτογραφίες σου να μην ξεπερνούν το 1 ΜΒ και ιδανικά να είναι γύρω στα 500ΚΒ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλατφόρμες όπως είναι το TinyPNG για να συμπιέσεις τις εικόνες ώστε να πετύχεις μικρότερο όγκο.
Η συγκεκριμένη βελτίωση μπορεί να γίνει και στο Photoshop. Με το Photoshop θα πετύχεις καλύτερη ποιότητα στις συμπιεσμένες φωτογραφίες, πρόκειται ωστόσο για paid λογισμικό που είναι πιο περίπλοκο στην χρήση.
Βελτίωσε τις περιγραφές και τις φωτογραφίες των προϊόντων που έχεις στο eshop σου
Το ηλεκτρονικό σου κατάστημα είναι μία επιχείρηση που παραμένει ανοιχτή 24/7. Προκειμένου να έχει την μέγιστη αποδοτικότητα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και αυτοματοποιημένα. Οι περιγραφές των προιόντων πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτομερείς. Έτσι ο πελάτης θα είναι σε θέση να βρει οποιαδήποτε λεπτομέρεια αφορά το προϊόν, εύκολα και γρήγορα. Και δεν χρειάζεται να καλέσει το φυσικό κατάστημα ή να στείλει κάποιο μήνυμα. Δέχεσαι συχνά τηλεφωνήματα από πελάτες που ζητούν επιπλέον πληροφορίες για τα προϊόντα ή της υπηρεσίες που πουλάς; Αυτό ίσως σημαίνει ότι οι περιγραφές σου χρειάζονται ενίσχυση. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσεις στην συγγραφή των περιγραφών τόσο πιο αποδοτικό θα είναι το eshop σου.
Κάτι άλλο που συχνά συναντάμε στα ηλεκτρονικά καταστήματα και επιδρά αρνητικά στην γενικότερη εμπειρία του χρήστη είναι οι ελλιπείς και χαμηλής ποιότητας εικόνες. Εδώ πρέπει να υπάρξει μια χρυσή τομή. Η οποία θα μας επιτρέπει να έχουμε ποιοτικές και αρκετές εικόνες ανά προϊόν, χωρίς να επιβαρύνεται η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας.
Ενέργειες για αυξηση πωλησεων: Tip #3 – Βελτίωσε την αξιοπιστία του eshop σου
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα να εμπνέει εμπιστοσύνη στον χρήστη προκειμένου αυτός να προχωρήσει σε αγορά. Eshops χωρίς διεύθυνση και τηλέφωνο, με κακής ποιότητας κείμενα που έχουν μεταφραστεί με διάφορες πλατφόρμες ΑΙ είναι δύσκολο να κερδίσουν τον πελάτη.
Φρόντισε η διεύθυνση και το τηλέφωνο σου να είναι σε ορατό σημείο, να αναγράφονται ξεκάθαρα οι ώρες λειτουργίας και εξυπηρέτησης πελατών. Φυσικά οι ώρες εξυπηρέτησης πρέπει να τηρούνται. Επίσης είναι επιβάλλεται να υπάρχουν εικονίδια που σχετίζονται με τις πιστοποιήσεις ασφάλειας συναλλαγών αλλά και τα πρωτόκολλα ασφαλής πλοήγησης SSL.
Ενθάρρυνε τους πελάτες να αξιολογήσουν του eshop σου
Οι αξιολογήσεις των πελατών στην εποχή του διαδικτύου είναι κυριολεκτικά “χρυσός”. Σύμφωνα με έρευνες, το 88% των πελατών θα προτιμήσουν μια επιχείρηση η οποία απαντάει σε όλες τις αξιολογήσεις των πελατών της, είτε αυτές είναι αρνητικές είτε είναι θετικές.
Η απάντηση στις αξιολογήσεις των πελατών δείχνει πως η επιχείρηση ενδιαφέρεται για τους πελάτες της. Αυτό συμβάλλει στην δημιουργία εμπιστοσύνης και ενισχύει της εικόνας της.
Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στις οποίες ο πελάτης μπορεί να αφήσει μία αξιολόγηση, όπως είναι τα social media της επιχείρησης. (Facebook, Instagram, Twitter – X κτλ). Επίσης υπάρχει η πλατφόρμα Google My Business, η οποία είναι το κατεξοχήν εργαλείο συλλογής και προβολής αξιολογήσεων.
Μην φοβάσαι τις αξιολογήσεις των πελατών σου, ακόμα και τις αρνητικές. Προσπάθησε να συγκεντρώσεις όσες περισσότερες μπορείς, δίνοντας ακόμα και οικονομικά κίνητρα στους πελάτες όπως έκπτωση ή κάποιο δωροκουπόνι. Πρόβαλε τις θετικές αξιολογήσεις την πελατών στην ιστοσελίδα σου για να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της επιχείρησης σου.
Ελπίζουμε οι συμβουλές που δώσαμε σε αυτό το άρθρο να σου φάνηκαν χρήσιμες.
Εάν εξακολουθείς να χρειάζεσαι βοήθεια με την αύξηση των πωλήσεων του eshop σου, επικοινώνησε με την έμπειρη ομάδα μας άμεσα! Θα προτείνουμε λύσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις δικές σου ανάγκες που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στην επιχείρησή σου.